top of page

Organic Business Leadership Course

OBLC binnen.jpg

Waarom deze cursus?

Biologische bedrijven staan vandaag de dag voor grote uitdagingen. Explosieve marktgroei, aangescherpte regels en controle, groeiende belangen van multinationals en bedrijven, maatschappelijke eisen van kritische burgers en de voortdurende effecten van de klimaatcrisis bieden zowel kansen als uitdagingen. Om hiermee om te gaan, moeten biologische bedrijven het voortouw blijven nemen.

Deze cursus is ontwikkeld voor diegenen die nieuw zijn in de biologische sector of die hier al langer in werken en hun kennis, expertise en netwerk willen uitbreiden.

Wat is ons doel?

Het doel van de cursus is het ontwikkelen van leiders voor biologische bedrijven die de biologische waarden en principes kunnen vertegenwoordigen en promoten, die de hardnekkige mythen over biologisch kunnen ontmaskeren en dit doen met leiderschap en autoriteit.

Why
Aim

Wat ga je leren?

Content

De basiscursus neemt de deelnemers in vijf middagen mee door de geschiedenis van biologisch naar haar toekomst. Elke cursus biedt 50% kennisoverdracht en 50% interactief groepswerk in kleinere groepen van vier personen.

Kennisoverdracht en groepswerk

In de cursus behandelen we de volgende onderwerpen:

 1. Het waarom, wat en hoe van biologische landbouw

 2. De regelgeving en normen: waarom normen? ICS, PGS en handelsverdragen

 3. De biologische markt en beweging: groei, waarde- en toeleveringsketen, maatschappij, consolidatie, consumenten en community-supported agriculture (CSA) initiatieven

 4. De biologische missie en visie: biologisch 3.0, True Cost Accounting, voedselsystemen, belangenbehartiging en lobbyen

 5. Biologisch leiderschap: wereldwijde beweging, capaciteitsontwikkeling en leiderschap vanuit een regeneratieve cultuur

Mythes doorprikken

Elke sessie gaan we in op een van de vijf meest hardnekkige mythes en framing strategieën ten aanzien van biologisch:

 1. "Biologisch kan de wereld niet voeden."

 2. "Biologisch is slechts voor een beperkte elite weggelegd."

 3. "Biologisch is over het algemeen niet zo duurzaam als wordt gedacht."

 4. "Biologische producten zijn residuvrij."

 5. "Biologisch is veiliger en gezonder dan..."

Eerdere deelnemers over de cursus:

Bert van Ruitenbeek, directeur Stichting Demeter:
“De OBLA cursus heeft bij mij voor verdere verinnerlijking en stevige verankering van het klimaatvraagstuk geleid. Het versterkt mijn motivatie om vanuit de opgedane feitenkennis en nieuwe inzichten te werken aan een klimaatvriendelijke en sociaal rechtvaardige landbouw.”

IJsbrand Snoeij, eigenaar Boerderij 't Paradijs en voorzitter BioHuis:
“Ik heb geleerd dat mijn leiderschap dienstbaar is geworden aan klimaat en biodiversiteit. Actieve hoop heeft mij een sleutel gegeven naar een sociale beweging, die bereid is pijn te eren en met andere ogen te kijken, en die vandaag met hoofd, hart en handen keuzes maakt voor onze nieuwe generaties.
Biologische landbouw en voeding hebben mijn liefde, mijn leven en passie.

Studiemateriaal en certificaat

De voertaal van de cursus is Engels. Van deelnemers wordt verwacht dat zij de bijeenkomsten voorbereiden door de vereiste literatuur te lezen. Na afloop van elke bijeenkomst wordt aanvullend, diepgaand leesmateriaal verspreid via onze Dropbox, zoals position papers, wetenschappelijke artikelen en rapporten. Deelnemers ontvangen een officieel certificaat, ondertekend door de Organic Business Leadership Academy.

Materials

Na deze leiderschapscursus kun je

Learnings
 • biologische bedrijven vertegenwoordigen, promoten en leiden

 • als inspirerende en educatieve expert optreden binnen je eigen organisatie

 • de meest voorkomende mythes over biologisch ontmaskeren

 • kritisch reflecteren op de biologische beweging, markt en bedrijven

 • deelnemen aan verdere ontwikkeling van de biologische beweging

Waar en wanneer?

Where & when

De najaarscursus wordt gehouden op Kraaybeekerhof in Driebergen.

OKTOBER - DECEMBER 2023

5 donderdagmiddagen:

26 oktober 2023     12:00-17:00

2 november 2023     12:00-17:00

16 november 2023     12:00-17:00

30 november 2023     12:00-17:00

14 december 2023     12:00-17:00

Hoeveel kost het?

Costs

De kosten voor de vijf middagen zijn in totaal € 1.250,- per persoon. Hierbij zijn inbegrepen: vijf collegemiddagen, alle presentaties als PDF, artikelen en studiemateriaal voorafgaand aan de cursus, diepgaande achtergrondartikelen en papers na afloop en een officieel eindcertificaat. Drankjes, snacks en een kleine lunch bij aankomst zijn ook inbegrepen.

Voor bedrijven is bovengenoemde prijs excl. BTW. Voor privépersonen die de BTW niet terug kunnen vorderen is deze prijs incl. BTW.

STUDENTEN: Voor elke cursus nodigen we vier studenten uit die de cursus kosteloos bij kunnen wonen. Interesse? Meld je aan met een motivatiebrief via obla@timeli.nl

Hoe schrijf je je in?

Application

Je kunt je hier direct inschrijven.

IMG_7820.jpeg
bottom of page